След  и от Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) изразиха

...
След  и от Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) изразиха
Коментари Харесай

И IT секторът видя рискове в големия STEM проект за училищата

След  и от Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) показаха своите запаси към големия STEM план, по който над 2240 учебни заведения у нас ще получат към 480 млн. лева по Плана за възобновяване за създаване на STEM кабинети, лаборатории и центрове.

" Приравняването на просветителната среда с просветителната инфраструктура съставлява замяна на концепцията за STEM обучение ", предизвестяват от БАСКОМ в мнение до служебния вицепремиер по ръководство на европейските средства, до служебния министър на образованието и до ръководителя на просветната комисия в Народното събрание.

Асоциацията сплотява над 150 компании и организации от софтуерния бранш в България и от години е ангажирана с проблемите на образованието. Нейни специалисти участваха интензивно в първата Национална стратегия " Изграждане на учебна STEM среда "  през 2021 година, като опция посредством нея да се ускори ползата на учениците към проучването на точни науки, както и да се развият умения и пълномощия, нужни за сполучливата им професионална реализация.

От БАСКОМ припомнят, че едно от качествата на Националната стратегия е консолидираното на всички значими съставни елементи за насърчаване на STEM образованието в едно: дизайн на нова учебна среда, технологии, интегрирано образователно наличие, образования на учители и нови лидерски функции, свързани с учебните STEM центрове. В мнението си от БАСКОМ упорстват да се резервира интегрираният метод при финансиране на дейностите, свързани с създаване на инфраструктура и образованията и подготовката на преподаватели.

В противоположен случай се основават предпоставки да не настъпи основна смяна в качеството на обучение и вместо това, учебните заведения да потънат в проблеми, свързани с поддръжка на огромни количества цифрови устройства или такива, чиито механически параметри не дават отговор на действителните потребности на просветителния развой. Проблеми ще зародят и с образованията на преподаватели, които нямат общо с задачите, заложени от учебното заведение при кандидатстване за създаване на STEM център, с неналичието на дълготрайна тактика за обезпечаване на консумативи за техниката, както и проблеми, свързани със периодите и отчитането на плана.

" Така заложеното в Концепцията приравняване на просветителната среда с просветителната инфраструктура съставлява замяна на концепцията за STEM обучение, което трябваше като концепция да сътвори началната екосистема за нововъведения посредством ново наличие, нови модели на преподаване и напълно нова идея за образователна среда. Понастоящем всичко това е сведено до строително-ремонтни действия и закупуване на техника ",  пишат в мнението си БАСКОМ.

Асоциацията упорства още бенефициенти по програмата, касаеща всевъзможни STEM вложения, да не са общините, а учебните заведения. " Смислено е всяко учебно заведение да създава обособена идея за STEM, съгласно потребностите и профила си ", пишат ИТ експертите.

Оттам предлага учебните заведения сами да изготвят цялостна идея за своите STEM центрове, да избират и възнамеряват подобаващите за своя екип образования, като се отдели % от настоящия бюджет, заложен в Националния проект за възобновяване и резистентност, за обезпечаване на наличие и образование на преподаватели, дружно с концепцията за създаване на средата и избора на съоръжение. 

Относно хардуера и доставката на техника, съгласно Асоциацията, следва да се вкара " опционален ", а не " наложителен "  характер на спецификациите, а те да се отворят, с цел да поддържат разнообразни хардуерни и софтуерни решения. Училищата да могат да избират инвестицията в екрани, компютърни устройства или композиция от тях, по отношение на равнището си на подготвеност и задачите си, желаят оттова, както и да се сътвори експертна група, която да подкрепя МОН в цялостната реализация и връзка по STEM програмата. Директорите също настояха да закупуват сами техниката съгласно потребностите си, защото съгласно тях заложената съгласно МОН е остаряла.

От БАСКОМ напомнят, че не трябва да се пропуща неповторимият късмет да се построи приобщаващо и съвременно обучение, поощряващо младежите да се занимават с просвета и да бъдат конкурентни в софтуерните промишлености с добавена стойност. За тази цел е значимо да се сътвори просветителна среда от ново потомство, обслужваща напълно нова парадигма на мислене, готови учители, уместно образователно наличие и педагогичен инструментариум, споделят оттова.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР